Zupa z dyni

Pyszna zupa z dyni prosta w przygotowaniu!

Zupa z dyni przede wszystkim kojarzy mi się z jesienią. Zapewne dlatego, że jej zbiór trwa od końca sierpnia aż do października. Zupę tę uwielbiam pod względem smaku i konsystencji. Jest bardzo smaczna, ale co ważne skutecznie zwalcza uczucie głodu. A ze świeżo przygotowanymi grzaneczkami jest jeszcze pyszniejsza!

Propozycja podania zupy z dyni

Czas przygotowania: 50 minut

6 porcji

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 1 por (tylko biała część) Drobno pokrojony.
  • Ząbek czosnku (rozgnieciony)
  • 1/2 łyżeczki kolendry suszonej
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 kg obranej dyni, pociętej w kostkę
  • 1 duży ziemniak obrany, pocięty w kostkę
  • 1l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 125 ml śmietany 18%

Sposób przygotowania:

  • Oliwę z oliwek podgrzewam na patelni, podsmażam cebulę i pora do miękkości.
  • Następnie dodaję czosnek i przyprawy, smażę jeszcze kilka sekund, żeby smaki się dobrze wymieszały.
  • Dodaję nasz punkt główny, czyli dynię, a do niej dorzucam ziemniaka (Jeśli chcę bardziej zagęścić zupę dodaję jeszcze jednego) dolewam bulion i doprowadzam do wrzenia.
  • Zmniejszam ogień po czym gotuję jeszcze przez około 30 minut.
  • Kiedy wszystko już się zagotuje i będzie miękkie, czekam kilka minut aż całość delikatnie przestygnie. Kiedy nie jest już tak gorące wszystkie składniki blenduję na gładką masę.
  • Po zblendowaniu dodaję śmietanę i delikatnie podgrzewam
  • voila zupa gotowa!

Grzaneczki:

Do grzanek nie potrzeba wiele, a potrafią być na prawdę idealnym dodatkiem do zupy z dyni.

  • Parę kromek chleba lub bułki(Według uznania)
  • Odrobinę oleju
  • Ulubione zioła

Przygotowanie grzanek:

  • Ja swoje grzanki lubię smażyć bez tłuszczu, jednak nie każda patelnia dobrze znosi takie zabiegi, więc wlewamy na patelnię olej.
  • Chleb/bułkę kroimy w kwadraty w rozmiarze, który nas zadowala.
  • Całość podsmażamy aż grzanki będą złociste
  • Przy samym końcu smażenia dosypujemy zioła i przyprawy, aby całość się nie spaliła i nie straciła swojego smaku. Ja używam czosnku granulowanego, odrobiny pieprzu cayenne, oraz ziół prowansalskich.

I proszę danie gotowe, grzanek nie wrzucam bezpośrednio do kremu z dyni, ponieważ nasiąkną one i zmiękną, a cała chrupkość zwyczajnie ucieknie. Dlatego do czasu podania trzymam je w zamkniętym opakowaniu aby nie zawilgotniały. Ponieważ przepadam za ostrzejszymi wersjami dań, to aby nie popsuć sobie smaku zupy i była ona przyjemniejsza w jedzeniu, odrobinę pieprzu cayenne dodaję do grzanek. W ten sposób to one zachowują pikantny charakter, a ja jestem pewien, że moja zupa z dyni, zawsze będzie tak samo pyszna!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: