Tosty francuskie

Tosty francuskie

Przepis tak prosty i tak banalny, że aż żal go tutaj opisywać. Jednak jest to pyszne śniadanie lub zwykła przekąska. Tosty francuskie, czyli tak naprawdę chleb, w jejku i mleku. Może być podany na słodko, lub słono, ja jednak preferuję wersję słodką. Ponieważ danie to jest tak proste, pozwala ono na mnóstwo modyfikacji i dodatków, a oznacza to, że można bez problemu nadać mu takiego charakteru jaki oczekujemy.

 

 

Czas przygotowania: 5-10 minut

2 porcje

Składniki:

  • 6 w miarę grubych kromek chleba
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki mleka
  • opcjonalne dodatki to: cynamon, gałka muszkatołowa, ekstrakt z wanilii, cukier itp.

Sposób przygotowania:

  • Jajka, mleko oraz wybrane przyprawy mieszam razem.
  • Na rozgrzaną patelnię wlewam odrobinę oliwy
  • Chleb moczę z dwóch stron w mieszance mleka, jajek i przypraw, po czym smażę na złoto z obydwu stron.
  • Voila, gotowe!

Tosty francuskie to na prawdę prosty i bardzo smaczny, a przy okazji szybki przepis. Można go dowolnie modyfikować. Dla przykłady lubię czasem posypać go zwyczajnym cukrem pudrem. A jeśli mam ochotę zaszaleć to używam również owoców sezonowych, roztopionej czekolady i tym podobnych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: