Tęczowe tosty

Tęczowe tosty

Bardzo proste, ale za to jakże widowiskowe tęczowe tosty! Hit instagrama oraz youtube. Jednak w polskiej części internetu nie pojawiło się zbyt wiele komentarzy odnośnie tej mody. Na początku chciałbym zaznaczyć, że całość jest jak najbardziej bezpieczna dla zdrowia. Nie grozi nam nic odnośnie barwników, ponieważ są one powszechnie wykorzystywane w przemyśle gastronomicznym. Skoro to zostało już wyjaśnione, to od siebie dodam jeszcze, że przeróżne wariacje właśnie tej przekąski świetnie nadają się na imprezy i tym podobne. Poza tym, kto nie chciałbym mieć zdjęcia takiego jedzenia w swojej kolekcji?

 

 

Tęczowy tost

Tęczowy tost

Czas przygotowania: 5 minut

1 porcja

Składniki:

  • 2 dość grubo ukrojone kromki chleba
  • 1/3 szklanki ulubionego startego sera, lub serów. (Jeśli wybierzemy kilka różnych to warto każdy zabarwić innym kolorem) osobiście polecam mozarellę.
  • Paczka barwników spożywczych. Bez problemu dostaniemy ją w większych marketach, na półkach zaraz obok składników do wypieków.
  • Odrobina przyprawionego solą masła
  • Oraz kilka miseczek (w zależności od ilości kolorów, które chcemy użyć).

Sposób przygotowania:

  • Starty ser na nasze tęczowe tosty rozdzielam w moim przypadku na 3 w miarę równe części.
  • Następnie do każdej z nich dodaję dosłownie parę kropelek barwnika (Zaczynam od jednej po czym całość mieszam widelcem a następnie dodaję kolejną jeśli efekt mnie nie satysfakcjonuje).
  • Jeśli chcecie możecie zaszaleć i wymieszać kilka kolorów razem i stworzyć coś jeszcze bardziej oryginalnego!
  • Następnie ser wykładam na kromkę chleba. Staram się aby był on rozłożony równo, a linia między kolorami wyraźnie zaznaczona. Zapobiegnie to mieszaniu się serów!
  • Jeśli nasz ser został już rozłożony na całej kromce, kładziemy na to drugą.
  • Teraz bardzo ważny punkt, ponieważ obydwie kromki musimy po zewnętrznej stronie nasmarować masłem. Dzięki temu nasze tęczowe tosty, będą miały złocisty kolor z zewnątrz.
  • Przedostatni już punkt to smażenie. Na rozgrzaną (SUCHĄ!!!) patelnię, wrzucamy naszego tosta, po czym smażymy z obydwu stron do uzyskania złoto- brązowego koloru i roztopienia sera.
  • Po usmażeniu naszego tęczowego tosta kroimy ODWROTNIE do kierunku w którym układany był ser, aby powstała nasza kolorowa tęcza.
  • Smacznego!

Osobiście przepadam za spożywanie wszelakiej maści tostów z sosami, czosnkowy, pomidorowy albo jakaś salsa idealnie dopełni nasz pyszny przepis na tęczowe tosty. Dlatego warto zajrzeć również do moich przepisów na sos czosnkowy czy pomidorowy!

 

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *